ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η παραδοσιακή αρκαδική κουζίνα ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με την αγροτική οικονομία, το κρύο κλίμα που επικρατεί στην περιοχή, αλλά και τις τοπικές συνήθειες. Από τα πιο διαδεδομένα προϊόντα διατροφής ήταν κυρίως τα κηπευτικά, τα λαχανικά, τα χόρτα, τα όσπρια, ο τραχανάς, τα λαζάνια, τα αυγά και τα πουλερικά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν επίσης, πάντοτε, ξεχωριστή θέση. Το τυρί, το γάλα, το βούτυρο και η μυζήθρα χρησιμοποιούνταν κατά κόρον στις συνταγές. Φυσικά, το κρέας (χοιρινό, αρνίσιο, κατσικίσιο, μοσχαρίσιο, κόκορας κ.τ.λ.) είχε και έχει ακόμα πρωταγωνιστικό ρόλο, με τα περισσότερα αρκαδικά πιάτα να βασίζονται σε αυτό, όπως η γνωστή σε όλους κοκκινιστή μακαρονάδα με κόκορα (βρείτε τη συνταγή της παρακάτω).
 
Το παστό χοιρινό, ο καγιανάς, η παραδοσιακή ψητή γουρουνοπούλα ήταν μερικά μόνο από τα αγαπημένα φαγητά στα αρκαδικά χωριά, ακόμα και τη δύσκολη εποχή του πολέμου. Το ψωμί παρασκευαζόταν σε ιδιόκτητους χωριάτικους φούρνους. Τα χρόνια της κατοχής, τη θέση του ψωμιού πήρε η μπομπότα. Στις μέρες μας, μπορείτε να βρείτε ακόμα χωριάτικό ψωμί εξαιρετικής ποιότητας, σε χωριά γύρω από την Τρίπολη, αλλά και μέσα στην πόλη.
 
Το ντόπιο αρκαδικό κρασί προερχόταν συνήθως από τους αμπελώνες της Μαντινείας ή της Νεμέας. Ακόμα και σήμερα, το κρασί παραμένει μια αγαπημένη συνήθεια των Αρκάδων. Στη Μαντινεία και στην Τεγέα, υπάρχουν ολόκληρες βιομηχανικές μονάδες που παρασκευάζουν ξακουστό κρασί, φημισμένο παγκοσμίως. Για τις κρύες μέρες του χειμώνα, πάντα υπήρχε και υπάρχει το τσίπουρο και το ούζο.
 
Από την αρκαδική κουζίνα δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και τα γλυκά. Πολλά εξ αυτών, φτιάχνονται με φρούτα και καρπούς, όπως το καρύδι, το μύγδαλο, το κεράσι, το μήλο και το βύσσινο. Τα γλυκά του κουταλιού είναι τα πλέον διάσημα στην Αρκαδία. Πέραν αυτών, αγαπημένα αρκαδικά γλυκά είναι και τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, το γαλακτομπούρεκο, ο μπακλαβάς, η καρυδόπιτα, το σαραγλί, οι δίπλες, οι εργολάβοι και η μουσταλευριά. Άλλη μια αγαπημένη συνήθεια στο φαγητό είναι το παραδοσιακό τηγανόψωμο, σκέτο ή πασπαλισμένο με ζάχαρη!
 
Στη ταβέρνα Κληματαριά Πιτερός θα βρείτε τις περισσότερες από αυτές τις γεύσεις. Με παράδοση από το 1933, σας προσφέρουμε πιάτα που θα σας μείνουν αξέχαστα. Ανακαλύψτε την πλούσια αρκαδική παράδοση στο φαγητό. Δοκιμάστε και εσείς να φτιάξετε το δικό σας πιάτο!

Κόκορας με Μακαρονάδα (για 4-6 άτομα)

Υλικά:
1 κόκορας γύρω στο 11/2 κιλό, κομμένος σε μερίδες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
5 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
800γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
100γρ. μυζήθρα τριμμένη
2-3 σκελίδες σκόρδο που έχετε ψιλοκόψει
500γρ. μακαρόνια χοντρά Νο.3
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 
Εκτέλεση:
Καψαλίστε τις μερίδες του κόκορα. Έπειτα πλύνετε, στεγνώστε και αλατοπιπερώστε.
Ζεστάνετε το λάδι μαζί με μια κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο και ροδίστε στη συνέχεια τον κόκορα.
Προσθέστε κρεμμύδια και σκόρδο, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 3' - 4' ακόμη.
Ρίξτε τα ντοματάκια και κατόπιν λίγο ζεστό νερό. Αφήστε να σιγοβράσει για 1 ώρα και 15'.
Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στο πακέτο.
Περιχύστε σ' αυτά το υπόλοιπο βούτυρο λιωμένο και ανακατέψτε πολύ καλά.
Σερβίρετε τα μακαρόνια, προσθέτοντας από πάνω τις μερίδες του κόκορα.
Πασπαλίστε με άφθονη παραδοσιακή μυζήθρα.

Το πιάτο είναι έτοιμο! Σερβίρεται συνοδεία κόκκινου κρασιού!